Saturday, June 16, 2012

ISLAMKAH MANUSIA HARI INI????terbeliak kedua biji mataku, tersentak jantungku, bergetar jari-jariku, bagai mendengar bisikan malaikat maut apabila ku amati tiap butiran kata seorang Ustaz ketika menyampaikan kuliah. suaranya yang halus, namun mampu mengegarkan jiwa-jiwa yang dalam hatinya ada secebis taqwa dan setitis rasa cinta kepada Habibullah Muhammad s.a.w., apabila ustaz itu mengulangi kata- kata Imam Hassan Al- basri.

kata Imam Hassan Basri seorang yang hidup dizaman para sahabat, dan zaman selepas zaman para sahabat(taabiin) yang amat terkenal, ketika dia menyampaikan kepada penduduk Negerinya:

" aku pernah hidup dizaman sahabat,dan sekarang aku hidup dizaman kamu, aku pernah lihat kelakuan para sahabat Rasulallah dan kelakuan kamu. ketahuilah, seandainya kamu melihat para sahabat nabi, sudah pasti kamu akan mengatakan mereka orang gila, dek kerana kelakuan mereka yang terlalu takutkan Allah dan Mencintai Nabi s.a.w. tetapi seandainya para sahabat melihat kamu semua, mereka akan bertanya kepada kamu, ADAKAH KAMU INI ORANG ISLAM? "

YA ALLAH, zaman tabiin itu merupakan zaman kegemilangan islam,yang pada zaman itu masih ramai, ulama' dan auliya'(para wali)... NAMUN keislaman mereka diragui....

APA pula kata para sahabat andai mereka melihat kita!!!!!!!!!!

kita apabila melihat seseorang melakukan amal ibadat secara bersungguh-sungguh, kita akan mengatakan "sedarlah, islam itu tidak susah dan menyusahkan".

ya allah ampunkan kami....

No comments:

Post a Comment